Novice

SPOŠTOVANI KRAJANI

Blagor ženskam, ki se spuščajo v goreča brezna iskat svojo dušo… in se vračajo v ožganih krilih, z osmojenimi lasmi…

 

Blagor ženskam, ki znajo zaslutiti nevarnost, izginiti v temi, da jih sovražnik ne najde…

 

Ti dve misli Alenke Rebula sem zapisala, ker imamo v našem kraju veliko žensk, ki so zelo aktivne na različnih področjih in za sabo puščajo vidne sledi in tudi zato, ker ste vodenje naše krajevne skupnosti tokrat zaupali ženski. Upam, da bom zadovoljila vaša pričakovanja.

 

Seveda pa kljub veliki želji in volji, ki jo ženske premoremo, skoraj na vsakem koraku potrebujemo pomoč in podporo vas, moških. In vesele smo, da to podporo imamo, saj le skupaj zmoremo.

 

V tem obdobju v naši krajevni skupnosti nadaljujemo pot, ki jo je zastavila že prejšnja skupina svetnikov, saj ste v Šempetru ponovno lahko zaslišali ropot delovnih strojev, ki kopljejo po Zeleni, Kratki, Hmeljarski in Juhartovi ulici ter Na trati. V teh ulicah bomo v poletnih mesecih zaključili z izgradnjo kanalizacije, obnovo vodovoda, nato pa še z rekonstrukcijo teh cest, za kar je Občina Žalec pridobila evropska sredstva.

 

Gotovo bomo 19. junija, na dan otvoritve, vsi zadovoljni ob pogledu na energetsko obnovljen in polepšan videz našega vrtca. Sedaj že z nestrpnostjo pričakujemo podobno obnovo naše osnovne šole, še težje pa čakamo trenutek, ko se bo v športnem parku ponovno zaslišal razposajen otroški živžav in bomo navdušeno ploskali športnim uspehom naših učencev.

 

Prisluhnili smo potrebam krajanov in smo v Podlogu in Grušovljah počistili vaške kanale in Godomljo, nekaj vodotokov pa se bomo lotili v prihodnjem letu. Pribrežne lastnike smo že pozvali, naj odstranijo po žledu uničeno drevje, ki je popadalo v potoke, vendar je še veliko nepostorjenega. Pokrpane so lokalne ceste, v juniju pa nameravamo sanirati nekaj odsekov nekategoriziranih cest in javnih poti, ki so nujno potrebne obnove. V Rojah se predvideva označitev postajališča za šolski avtobus in grbine za nujno potrebno umiritev prometa skozi njihovo vas. Na šempetrskem pokopališču je že zasnovan prostor za raztros pepela pokojnih, prav tako pa je upravljavec pokopališča – JKP Žalec poskrbel za obnovo ploščadi pred vežico.

 

Zelo smo zadovoljni, da smo se z vodstvom Kmetijske zadruge Šempeter uspeli dogovoriti za brezplačen najem dvorane, v pripravi pa je tudi dogovor o načinu vlaganja in kritja osnovnih stroškov za uporabo dvorane. Morda se bo našel kdo, ki mu ostane kak EURO in bo želel pomagati pri zamenjavi oken, ki so povsem dotrajana. Toda sedaj smo na vrsti vsi mi, da se udeležujemo vseh prireditev in kulturnih dogodkov, ki jih pripravi ali organizira naše kulturno društva GRIFON in ostala društva, ali naši šolarji in malčki.

 

Kljub temu, da je veliko postorjenega, da imamo zelo dejavna društva, uspešne športnike, naše zadovoljstvo kazi nedavni stečaj včasih zelo uspešnega podjetja AERO, ki je dajal kruh marsikateremu domačinu. Zaposleni gotovo upajo, da se bo našel ustrezen najemnik in da se bodo lahko kmalu vrnili na delo. Stanovalci v neposredni bližini pa pričakujejo, da bo nov lastnik ali najemnik spoštoval vse predpise v zvezi z varovanjem okolja in zdravja ter da bi se čim prej našla ustreznejša cestna povezava s tovarno.

 

Nikakor se tudi ne moremo sprijazniti z dejstvom, da nam država že od sredine 90. let dolguje izgradnjo pločnika ob Rimski cesti ter odstavni pas pri SPARU in brez slabe vesti, zaradi obnove avtoceste, ponovno preusmeri ves promet skozi Šempeter. Vrsto let se pogovarjamo tudi o pločniku ali kolesarski stezi, ki bi nas povezala z Žalcem. Prav tako nismo obupali zaradi neuspešnega kandidiranja za sredstva iz »Norveškega sklada« in gotovo bomo v bližnji prihodnosti zaščitili tudi naše spomenike v Arheološkem parku in realizirali pripravljene projekte v zvezi z Rimsko nekropolo.

 

Mesec junij, ko naš Šempeter praznuje svoj praznik, bo poln kulturnih prireditev, izletov in pohodov ter priložnosti, da se krajani družimo in poglabljamo medsebojne vezi. Prisrčno vabljeni na prireditve, gotovo bo vsak izmed nas našel nekaj zase in na ta način obogatil svoj vsakdan.

 

Vse dobro vam želim in vas tudi vabim, da se s svojimi idejami, problemi, lahko tudi le z dobrimi željami, oglasite v prostorih krajevne skupnosti, kjer vas ob torkih in četrtkih pričakajo tri prijazne ženske, občasno pa tudi kdo izmed devetih članov sveta KS, žal pa sta nas dva, ki ste jima na volitvah prav tako izrazili zaupanje, že zapustila.

 

Zdenka Jan

Predsednica KS Šempeter